maanantai 5. helmikuuta 2018

Helpot runebergintortut ja lihapasteijat

Kokkikerhosta ihanaa aurinkoista pakkasmaanantaita ja J.L. Runebergin päivää! Meillä leivottiin eilen ensimmäistä kertaa ikinä runebergintorttuja. Neiti on käynyt syksystä lähtien koulun järjestämää kokkikerhoa ja viime viikolla siellä leivottiin runebergintorttuja. Omatekemät olikin sitten paljon parempia kuin kaupan valmiit, joten liian vähänhän niitä torttusia sitten tuli, joten kotona oli leivottava uusi satsi. Ihan alkuperäisen makuisia tai oloisia nämä tortut eivät ole, mutta pieninä torttusina oikein kivoja päiväkahvin seuralaisia. Ohje sopii todellakin lasten leivontaan erinomaisesti ja mikä parasta, aineet yleensä löytyvät kotoa, paitsi ehkä mantelijauhe.

Kun uuni kerran oli kuumiamassa, hyödynsin itse pakkaseen jääneet torttutaikinalevyt ja tein lihapasteijoita. Näiden ohjeen olen joskus jostain kaupan mainoslehtisestä napannut.




Runebergintortut (12 kpl)

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

vadelmahilloa
tomusokerikuorrutetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Annostele taikina 12 paperiseen leivosvuokaan. Paista torttuja uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä, tee tomusokerikuorrutuksesta rengas jokaisen tortun päälle ja aseta renkaan keskelle vadelmahilloa.







Lihapasteijat (n. 30 kpl)

15 levyä valmista torttutaikinaa tms.

400 g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
valkosipulia
n. 200 g tuorejuusto (valkosipuli, mustapippuri tms.)

Ota taikinalevyt sulamaan uunipellille. Paista jauhaliha, lisää sipulit ja mausteet. Lisää lopuksi tuorejuusto oman maun mukaan. Levitä täytettä taikinalevyille, taita levyt kolmioiksi ja painele haarukalla reunat kiinni. Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Mikäli täytettä jää, sen voi hyvin pakastaa ja käyttää seuraavalla kerralla.

14 kommenttia:

  1. Kiitos pelastava enkeli! Tyttö on koko päivän pyytäny Runebergin torttuja. Näihin meiltä löytyy ainekset. Eli nyt on minun taivuttava pyyntöön. Joulutortut ei kelvanneet. Niiden tekemistä ehdotin aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, jos pystyin olemaan avuksi. Kerro mitä tykkäsitte 😊

      Poista
    2. Nopeasti hävisi Runebergin tortut pelliltä. :) Tyttö kyllä muisteli, että viime vuonna eskarissa leivottiin parempia. Mutta eskarissa kaikki olikin ihan huippua. Mahdotontahan se olisi tehdä jotain paremmin kuin siellä.
      Mukavaa viikkoa!

      Poista
    3. Ei tietenkään nämä voi olla yhtä hyviä kuin eskarissa tehdyt :D Eihän meilläkään kotona tehdyt maistu yhtä hyvälle kuin kokkikerhossa, onhan kotona ehkä hieman eri merkkisiä aineita. Olipa jopa torttujen sokerikuorrutuskin tyhmempää kuin koulussa... Elä näiden kanssa nyt sitten :D :D

      Poista
  2. Mä en valitettavasti ole Rubergin torttu ihminen mutta nuo pasteijat on ihan mun juttu. Kiitos reseptistä ja ihanaa viikkoa Tuijalainen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pasteijat on herkkua, aika rasvaisia tosin 😊 Ja nämä torttuset on kyllä kokeilemisen arvoisia makean nälkään, vaikka sitten vuoden päästä. Nämä eivät nimittäin ole ollenkaan samanlaisia kuin ne alkuperäiset perinteiset tortut.

      Poista
  3. Pasteijoita ei olekaan hetkeen tullut tehtyä. Ihanalta näyttää nuo Runebergin tortut.
    Ihanaa viikkoa sinulle Tuija <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä sitten pasteijoita tekemään 😊 Ja tortut on kyllä herkullisia.

      Poista
  4. Runebergin torttu ja Sacherkakku, niistä en oppinut koskaan tykkäämään vaikka kuinka aikoinani valmistuin kondiittoriksi ja olin töissä konditorissa.
    Terkut täältä selkäpotilaan parantolasta. Töistä kun kotiuduin niin ensi töikseni oli pakko päästää pienet itkun kyyneleen 😨😥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään tykkää niistä kaupan runebergintortuista. Yhden voin syödä vuodessa, tänä vuonna en sitäkään :) Sacherkakku kelpaa suklaan takia, mutta onneksi nykyään on saatavilla muitakin suklaisia herkkuja.

      Toivottavasti selkä on paremmassa kunnossa <3

      Poista
  5. ihanan näköisiä kakkusia! Ei kai niissä ihan hirveän suurta eroa perinteisiin ole; ripsaus kardemummaa taikinaan vielä lisäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän näissä nyt niin suurta eroa taida tarvikkeiden suhteen olla, nyt kun kävin katsomassa. Joissain ohjeissa on karvasmantelia eikä näitä todellakaan kostutettu punssilla tai rommilla :D

      Poista
  6. Ai kun rupesi tekemään mieli lihapasteijoita :) Mulla löytyy tosi harvoin intoa leipomiseen, mutta jospa saisin viikonloppuna noita aikaiseksi...!?

    Kivaa viikon jatkoa sulle Tuija <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas leivon mieluummin kuin teen ruokaa. Mutta leipomisessa on yleensä se huono puoli, että tulee sitten syötyä hyvää vähän turhankin paljon kerralla. Pasteijat on siitä hyviä, että niitä voi laittaa pakkaseen, kaikkia ei tarvii syödä kerralla :D

      Poista

Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!