lauantai 27. tammikuuta 2018

Iloa kukistaTaas olemme siinä vaiheessa vuotta, kun kaupasta saa edullisesti pientä iloa kotiin kukkakimppujen muodossa. Mitä pitemmälle kevät etenee, sitä monipuolisemmaksi kukkatarjonta muuttuu, tai ainakin itse alan kaivata tulppaanien rinnalle muitakin kukkia. Jotta edullisemmista kukkakimpuista ja ehdottomasti niistä vähän arvokkaammista kimpuista olisi mahdollisimman pitkäikäinen ilo, kimpuista kannattaa pitää huolta. Kokosin tähän ohjeita, jotka on hyvä muistaa.

- Laita kukat veteen heti kun mahdollista. Tulppaanit kannattaa laittaa ensimmäiseksi puoleksi tunniksi paketissaan veteen, näin niiden varsi pysyy paremmin pystyssä. Jos haluat rennomman tulppaanikimpun, asettele kukat suoraan maljakkoon.

- Talviaikaan pitkän aikaa viileässä olleet kukat olisi hyvä pitää paketissa huoneenlämmössä puolisen tuntia. Vältä kuljettamasta kukkia talviaikana ulkona pitkiä matkoja, vaikka ne olisi kuinka hyvin pakattu. 

- Puhdas maljakko on kaiken a ja o. 

- Kaada maljakkoon puhdasta, viileää vettä (ruusuille voi olla jopa +40 asteista vettä). Täytä maljakko suunnilleen kimpun sidontakohtaan.

- Käytä leikkokukkavirkistettä aina kun mahdollista. Virkiste pitää veden puhtaana estämällä bakteerien kasvua. Se myös ravitsee kukkia ja parantaa niiden kehitystä ja kestoa. Liuota virkiste maljakkoveteen ennen kuin lisäät kukat. Laita talviaikaan ruusuille vain puolet virkisteannoksesta.


- Poista maljakkoveteen ulottuvat tai siellä uivat lehdet. Lehdet pehmenevät nopeasti ja innostavat bakteereita lisääntymään maljakossa.

- Leikkaa terävällä veitsellä varresta viistosti vähintään pari senttiä pois. Älä käytä saksia!  Leikkaamalla varteen tulee uusi imupinta, jonka kautta vesi kulkeutuu paremmin kukkaan. 

- Älä laita kukkia hedelmien lähelle, sillä hedelmät erittävät etyleeniä. Etyleenillä on kukkiin vanhtentava vaikutus. 
- Pese maljakko pesuaineella aina veden vaihdon yhteydessä. Mikäli et käytä virkistettä, vesi tulee vaihtaa usein.
  - Kukat eivät viihdy auringonpaisteessa, kuumassa eivätkä vetoisassa paikassa.
  Lisäksi voisin laittaa vinkkivitosena vielä: Tee pitkäikäisemmistä kukista uusia asetelmia, kun poistat vanhentuneita tai kuihtuneita kukkia. Esim. eukalyptuksen oksat tai muut vihreät kestävät usein kauan, ja niillä saa markettikimppuun uutta ilmettä. Ja lyhytvartisina pienessä maljakossa kukat antavat ihan toisenlaista ilmettä.

  Eikä kannatta pelätä kukkakauppoja, ainakaan hinnan takia. Siellä kyllä sidotaan juuri jokaisen budjetille sopiva kimppu. Ja ainakin itse olen tullut ostaneeksi kukkakaupan asiantuntijoiden suosituksista sellaisia kukkia, joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan eli ei aina niitä tuttuja ja turvallisia. Ja jos olet epävarma millainen olisi omaan maljakkoosi sopiva kimppu, ota maljakko mukaan. 

  Ihanaa kukkien täyttämää viikonloppua ja tottakai tulevaa viikkoakin :)


  Blogiyhteistyö: Lamminpään Kukka (kukkakimput saatu)
  22 kommenttia:

  1. Tulppaanit ovat nyt aivan ihanissa väreissä kaupassa myynnissä,tulee ostettua niitä maljakkoon tuon tuosta.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tulppaaneissa riittää kyllä värejä. Välillä tekee mieli hempeitä tai jopa vain valkoisia, välillä taas kirkkaita värejä ja paljon erilaiseia. Ihanaa <3

    Poista
  2. Onpa ihania kimppuja, tykkään ja tuosta maljakosta sen verran että sit kun tulet meille niin voit tuoda sen minulle :D
   Neiti täällä on joka päivä kysellyt että koska se Tuija tulee ja koska me voitais mennä niille. No minä jo vähän niin kuin päätin, että me tullaan teille kesälomalla, mitäs siihen sanot??

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Vai oot sä mun maljakon perään :D Saattaa olla, että se unohtuu kotiin. Ja saattaapi mennä piiloon, kun seuraavan kerran tuut... Ei vais :D

    Kyllähän mä pian tuun ja te tuutte sitten ehdottomasti kesälomalla meille <3

    Poista
  3. Kiva postaus, kukat ovat elämän pieni iloja, joita on hyvä olla kotona vähintään viikonloppuisin. Mä oon niin happy, että tulppaanit - kevään merkki - ovat jälleen kaupoissa. Muiskuja <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kukat on kyllä niitä pieniä, mutta silti suuria iloja. Muiskuja uuteen viikkoon <3

    Poista
  4. Onpa kauniita kimppuja ja niin ihanat valokuvat. Mukavaa viikonloppua! Oletko huomannut, että blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta?

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Anneli :) Täytyypä tulla kurkkaamaan arvonta.

    Poista
  5. Ihanan näköiset kimput ja hyviä vinkkejä leikkokukkien hoitoon. Minusta tuntuu, että leikkokukat on minua varten, koska kaikki muut onnistun tappamaan vähän liiankin nopeasti.
   Ihanaa viikonloppua sinulle Tuija <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Outi <3 Mulla jotkut viherkasvit kestävät, mutta jotkut ei sitten pärjää millään. Toki sama on joskus leikkokukkienkin kanssa: osa kestää pitempään kuin osa. Mutta se ei välttämättä ole aina mun vika :)

    Poista
  6. Upeita kimppuja <3 ihanaa kevään odotusta Sinulle !

   - Suvi -

   https://suvittarenblogi.blogspot.fi

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Suvi :) Ja ihanaa viikkoa sinulle.

    Poista
  7. Ihania kimppuja <3 Kukat on kyllä niin paras sisustuselementti, ne piristävät ja ilostuttavat aina. Mä olen vannoutunut tulppaanityttö ja ostankin niitä koko kauden ajan pari kertaa viikossa. Pitäisi kyllä useammin ostaa jotain muutakin, mutta jotenkin sitä aina päätyy tulppaaneihin. Sen lisäksi, että ne ovat kauniita (ja suht edullisia), ne muistuttavat lähestyvästä keväästä.

   Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sulle Tuija!

   p.s. meillä muuten on ruokapöydän päällä tuo sama Lokki-valaisin, jonka kumppaniksi tulppaanit sopivat mun mielestä ihan superhyvin - just niinkuin sullakin tuossa alimassa kuvassa :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Nyt kannattaa ostaa tulppaaneja, kun niitä saa ja ne ovat todellakin suht edullisia. Muita kukkia voi ostaa taas muuna aikana. Lokki on tosi kiva valaisin. Se oli mun kakkosvaihtoehto muutettaessa tähän kotiin. Eka vaihtoehto oli liian kallis, ja tulee varmaan aina olemaankin :D

    Poista
  8. Voi mitä kimppuja! <3 Ja kiitos vinkeistä! :)
   Iloista oloa ja kauniita talvipäiviä! <3

   VastaaPoista
  9. Onpa kaunis ja muhkea kukkakimppu. Kiitos hyvistä vinkeistä.

   VastaaPoista

  Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!