torstai 15. maaliskuuta 2018

Sytomyssyjä Suomesta Sveitsiin

Reilu viikko sitten sain puhelinsoiton Sveitsistä ystävältäni. Siinä kuulumisten vaihdon yhteydessä ystäväni kysyi, josko tekisin hänen rintasyöpään sairastuneelle ystävälleen sytomyssyn, kun Sveitsissä ei oikein sellaisia tunneta. Tottahan toki lupasin, onhan asia vain niin rankka, että kaikkeni teen auttaakseni, vaikka en ihmistä tunnekaan. Whatsappailtiin ystävän kanssa yksi ilta ja sovittiin mallista, ainakin noin suunnilleen. Langatkin löytyi samantien kauppareissulta, joten ei muuta kuin hommiin.Ystävän ystävä pitää kuulemma luonnonläheisistä väreistä, ainoa valittavissa oleva väri oli pirteä beessi. Ensimmäisenä valmistui siis beige myssy, ohje täältä. Lankana Novitan Cotton Bamboo. Oli muuten aivan ihanaa lankaa kudottavaksi. Kauheasti en uskaltanut koon puolesta lähteä revittelemään, vaan noudatin orjallisesti ohjetta.

Mielestäni rintasyöpä ja siihen liittyvät hoidot rinnan poiston jälkeen ansaitsee vähän enemmänkin piristystä, joten toisen myssyn tein kirsikanpunaisesta langasta. Toivottavasti myssyjen saaja tykkää myös tästä. Tästä myssystä tein hieman pitemmän, olisi ehkä voinut olla vieläkin pitempi. Onneksi myssyjen kutominen oli nopeaa hommaa, joten tarvittaessa noita tekee vielä lisääkin.  Toisen myssyn ohjeen löysin täältä. Ja siinäkin lankana sama Novitan Cotton Bamboo.
Ja koska lankaa jäi, tein vielä pari siivousliinaa. Räteiksihän noita ruukataan sanoa, mutta onhan se kirjoitettuna aika ruma sana, eikö? Siivousliinat laitoin myssyjen mukana, ottakoon ystäväni ne käyttöön tai antakoon eteenpäin. Itse en ole oppinut käyttämään bamburättejä, muutama vuosi  sitten niitä kokeilin. Pitäisiköhän antaa vielä uusi mahdollisuus? Onhan nuo vaan niin paljon kauniimpia kuin tavalliset. Nyt vain odottelen, että paketti pääsee perille, ja kuulen, mitä tekeleistäni tykättiin. 

Viime päivinä facebook on päivittynyt sydämistä, joita pyydetään lisäilemään rintasyövän ennaltaehkäisyn hyväksi. Täytyy myöntää, että näitä sydänkampanjoita on fb:ssä tämän tästä, enkä ainakaan itse jaksa innostua tutkimaan, mitä sydän milloinkin tarkoittaa. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, vaikka sydämillä hyvää halutaankin saada aikaan. Täältä voit käydä katsomassa rintojen omatarkkailun ohjeet, mikäli niitä et muista.

Sydämiä hirmuisesti ihan kaikille ❤️ ❤️ ❤️ 


20 kommenttia:

 1. IHana Tuija. Työpäiväni kun kuluvat syöpäpotilaiden kanssa niin voin sanoa, että he jos ketkään ovat ansainneet jokaisen pienen ilon arkeensa, sairauden kaveriksi.
  Oulun saattohoito-osastolla oli villasukkakampanja jonne siis toivottiin potilaiden viimeiselle matkalle villasukkia. Sitä kampanjoitiin jopa radiossakin. Reumasairas äitini sekä tyttöreni iäkäs kummitäti halusivat osallistua kampanjaan ja kutoivat yhdessä pussillisen villasukkia tuolle osastolle <3
  Olette kultaa kaikki kolme <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ❤️

   Kyllä sairauden keskellä kaikki ilo on tervetullutta, niin myös pienet ilon aiheet. Olen itsekin joskus kutonut villasukkia satavuotta täyttävillä suomalaisille ja lastenosastoille junasukkia. Mulla on vaan ongelmana tämä eläintalous, kun lahjoitettavien tuotteiden pitäisi olla allergiavapaita. Vaatii aikamoisen työn, ennen kuin lahjoitettavat tuotteet voi toimittaa eteenpäin.

   Poista
 2. Ihana lämminsydäminen Tuija!

  Samaa mieltä tuosta FB kampanjasta. Itse en lähtenyt sydämiä jakamaan, puhutaan tosiaan asioista niiden omilla nimillä.

  Oma äitini sairasti rintasyövän tasan vuosi sitten joten asia on liipannut omaakin perhettä. Lisäksi äidin äiti on sairasti rintasyövän ja itse asiassa menetyikin siihen. Omia rintoja tutkailen säännöllisesti.

  Valoa päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, sulla on tosi läheistä kokemusta rintasyövästä, ja vielä kaksin kappalein ❤️ Juurikin asioista puhuminen ja nimenomaan oikeilla nimillä, auttaa kaikkia enemmän kuin miljoona sydäntä, jotka nekin ajatuksena on ihan ihania. Mutta kuten sanottu, itse en ainakaan jaksa innostua tutkimaan, miksi nyt fb täyttyy sydämistä.

   Poista
 3. Kaunis ele ♥ meidänkin suvussa tuota on, koitan tutkia säännöllisesti ja mammografiaakin miettinyt kun siihen seulaan vielä viisi vuotta, kaunista torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ Mikäli sukurasitetta on, kannattaa rinnat ehdottomasti tutkituttaa säännöllisesti. Mulle joskus yksi gynegologi sanoi, että naisten kannattaisi pyytää vaikka mieheltään synttäri-/joulu-/äitienpäivälahjaksi mammografia. Jos ei joka vuosi, ainakin silloin tällöin. Ei menisi rahat hukkaan. On aika pitkä odottaa viiskymppiseksi ekaa mammografiaa.

   Poista
 4. Ihanasti tehty! <3 Tuo on juuri sellaista konkreettista auttamista, joka varmasti lämmittää potilaan mieltä. Hyvä sä!

  Facebookin sydänkampanjoista olen vähän sitä mieltä, että niitä on on niin paljon, että muisuttavat jo roskaposteilua. Eikä se ketään auta. Mieluummin just asioista niiden omalla nimellä eikä kryptisillä sydänmerkeillä :)

  Halauksia ja iloa päivääsi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännityksellä odotan kuulumisia Sveitsistä :) Vielä eivät ole myssyt perillä, ja potilaan hoidotkin alkavat muistaakseni ensi viikolla, joten ihan samantien myssyille ei taida tarvetta olla. Sydämet on suloisia, mutta tärkeistä asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä.

   Poista
 5. Hyvä sinä <3.

  En ole facebookia aikoihin availlut, kun ei edelleenkään ole yhtään sellainen paikka, jossa haluaisin hengailla. Yhtenä syynä justiin kaikki tollaset mun mielestä teennäiset sydän- ja muut jutut. On vähän sama asia kuin "ennenvanhaan" sellaset valmiit tekstiviestirimpsut, joita sitten kehotettiin lähettämään niin ja niin monelle tai muuten suurinpiirtein kuolo korjaa. Ja koska varmaan suurin osa myös teki niin, operaattorit myhäili tyytyväisinä, koska nehän oli ne ainoat, jotka niistä tekstiviesteistä hyötyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tekstiviestirimpsut oli kyllä hauskoja sekä ärsyttäviä. Alkuun toki ihan kivoja, kun kerran oli tuollainen mahdollisuus tekniikan kehittymisen myötä. Ja siihen maailman aikaan operaattorit todellakin nettosivat noista viesteistä. Kyllä tuo fb taitaa olla sellainen kuoleva some-kanava, eihän se nuoriakaan taida enää kiinnostaa ollenkaan. Liekö noita kiinnostaa enää instagramikaan. Kai niillä on jo joku uusi kanava :)

   Poista
 6. Sinulla on kyllä sydän paikallaan Tuija, ihana olet. Pipoista tuli pehmoiset ja kauniit. Minun äitini, tätini ja serkkuni ovat kaikki sairastaneet rintasyövän ja kaikki ovat onneksi vielä meidän kanssamme. Sydämiä tosi paljon tähän kohtaan <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ❤️ Pipot tuntuvat kyllä varmasti mukavilta hiuksettomassa ja arassa päässä. Mutta voih, kuinka paljon teillä on ollutkin rintasyöpää. Toivottavasti kiintiö teidän perheen osalta on nyt täynnä ❤️

   Poista
 7. Muistan monet iloiset ilmeet, kun syöpäpotilaat saivat valita aina mieleisen myssyn. Moni kysyi, että minne voi ne maksaa, kun eivät meinanneet alkuu uskoa, että ihan heitä varten oli ne kudottu.
  Tuo bambulanka on varmasti ihan paras tuohon pipoon. Ei kutita eikä kaiherra herkkää päänahkaa.
  Juu ei se sydän siellä naamakirjan seinällä pelasta tai auta ellei itse osaa rintojaan tutkia.
  Sydämellistä viikonloppua sinulle <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin kampanjoihin on kiva itsekin osallistua, vaikkei vastaanottajien reaktioita näekään. Mutta helppo ne on kuvitella, kun kuvittelee itsensä siihen potilaan tai omaisen rooliin. Kyllä ihan todellinen tekeminen (vaikkakin ihan oma) auttaa paljon enemmän kuin sydämet facebookissa.

   Poista
 8. Tuija, miten ihana ja sydämellinen kutomus<3

  Bambu on varmaan parhautta, se hengittää, on iholle ystävällistä, mutta myös lämmittää. Kirsikanpunainen on pirteä ja jotenkin toiveikas.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ❤️

   Tuo bambulanka on kyllä aivan ihanan tuntuista ja niin kiva kutoa. Täytyy varmaan vielä kutoa muutama myssy varastoon 😊

   Poista
 9. Ihana Tuija, kun teit vielä tuon kirsikanpunaisenkin ja uskon, että lahjansaaja pitää kovasti siitäkin. Olet sydämellinen. Samaa mieltä sydänkampanjasta kanssasi ja auttaminen on enemmän tekoja ja sitä toteutat nyt kyllä parhaassa muodossa.

  kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kuulemma myssyt perillä Sveitsissä, toivotaan että saaja on tyytyväinen. Enne kaikkea toki toivon, että hän parantuisi ja kolme vuotias poika saisi pitää äitinsä vielä pitkään. Mielellään sitä muita auttaa, jos suinkin jotenkin osaa.

   Poista
 10. Kaunista jälkeä ja ihan varmasti saaja rakastuu noihin myssyihin. Sinulla on sydän paikallaan <3
  Ihana tuo kirsikanpunainenkin väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan viikon kahden sisään kuulen saajan kommentteja myssyistä. Mielellänihän minä autan, vaikka en saajaa edes tunnekaan. Ei tarvitse kuin ajatella vastaava tilanne omalle kohdalle...

   Poista

Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!