tiistai 6. kesäkuuta 2017

Suunnitelmia mökkisaunaan

Heipä hei! Pian koittaa aika, kun saunan suunnitelmat pitäisi olla selvillä, jotta raksahommat etenisivät jouhevasti. Saunamökin toimitti meille Joro-Huvilat Oy ja malli on itse muokattu omiin tarpeisiin sopivammaksi. Mitenkään isohan tuo mökki ei ole, sillä kunnan rakennusmääräykset määrittävät kuinka ison rakennuksen saa rakentaa kymmenen metrin päähän rannasta. Ja ei kai tuo lompsakaan ihan mahdottomiin pysty, etenkin kun lottovoitot antavat odottaa itseään.

Saunan sisäväriksi tai oikeammin sisäväreiksi olemme suunnitelleet tunnelmallista värimaailmaa. Ei kuitenkaan kokonaan mustaa, sillä tuollainen sauna tuli koettua jo vanhassa kodissa (vaikka kiva olikin). Jotenkin sitä vain haluaa nyt jotain muuta.

Seiniin on tulossa tumman harmaa sävy (Tikkurila Arctic-sävykartta, Nuuk 5122) Tosin väri voi vielä hieman muuttua, kun sen näen livenä. Tuota Arcticin kimaltavaa ulkoilmettä vierastin omakotitalon saunaa rempatessa, mutta nyt sain ystävältä ammatti-ihmisenä niin vahvat suositukset, joten haluan tuota ehdottomasti kokeilla. Pientä arjen luksusta mökki saunaan :) Lauteisiin ei välttämättä tule tuota Arctic vahaa, sillä liika bling-bling on liikaa. Eikä nuo alla olevat Oulu ja Kelo sävyt ainakaan näytön ruudulla vakuuta.

kuvat: tikkurila.fi


Lauteiden sävy onkin sitten haastavampi. Saunamökin mukana tuli Warkopin kuusilauteet. Vaikka kuusi laudemateriaalina onkin hyvä ja kestävä, emme ehkä olisi sitä itse valinneet, jos olisimme saaneet valita. Ja olisihan se tyhmää jättää maksettu puutavara käyttämättä, joten lauteet tulee nyt siis kuusesta. Tosin hieman lisää lautaa täytyy hommata, jotta saamme pikkuisen eroa ihan peruslauteisiin. Lauteet haluamme pitää suht vaaleina, ns. ihan puulla, mutta emme kuitenkaan liian vaaleina tai valkoisina. Ehkä oikeampi määritelmä olisi joku ruskeaan vivahtava. Jotenkin itsellä on nyt tuo värisävyn määritelmä hukassa, mutta näissä kuvissa näkyy vähän sitä haaveilemaamme värimaailmaa:

kuva: warkop.fi
Kuten aiemmin kirjoitin, kiukaan valinta ei sitten olekaan niin helppoa. Narvin puukiuasta katselimme alun alkaen "sillä silmällä", sillä entinenkin mökkisaunan kiuas on Narvilta, ja kestänyt hyvin. Kiuas olisi periaatteessa helppo valita, mutta kun suunnittelimme talvikäytön lisääntyessä muuripataa, jotta lämmintä vettä olisi vielä aamupesuillekin käytettävissa, siinä tuleekin sitten ongelma. Itseäni jonkin sortin esteetikkona ärsyttää tai oikeammin häiritsee, miksi muuripata ja kiuas ovat niin eri paria, eri muotokieltä? Nämä tuotteet, Narvin kiuas ja Kota muuripata, tulevat samalta valmistajalta, mutta ovat niin erinäköiset, että jotenkin silmään sattuu. Eikä muuripadan kaveriksi löydy muistakaan kiukaista sopivampaa paria. Mutta saattaa olla, että täytyy laittaa käytännöllisyys kauneuden edelle. Mutta miksei kaunis voisi olla käytännöllistä tai toisin päin?

kuva: narvi.fi


Aloimme tuumimaan jo, josko pärjäisimme sittenkin ilman muuripataa.  Olemmehan pärjänneet tähänkin asti. Siinä vaiheessa kuvioihin astui ihana Iki Original kiuas. Vanhassa kodissa meillä oli Ikin pilarikiuas, ja tykkäsin siitä ihan hirveästi kokonaisuutena. Tuohon puukiuasmalliin on saatavina erillinen vesisäiliö, joka lämpenee kiukaan lämmetessä. Tässä vain ongelmaksi muodostui se, kun kukaan ei osaa sanoa, kuinka jääkylmä vesi ehtii lämmitä talvella. Normaaliolosuhteissa veden pitäisi lämmitä hyvin samaan tahtiin kiukaan kanssa, mutta talvella tosiaan vesi nostetaan jääkylmänä avannosta. Mutta olisihan tuo aivan mielettömän hieno uuteen saunaan <3

kuva: savusauna.com


Eipä tuonne saunaan sitten oikein muuta ole tulossa. Valoja vähän, se on ukkokullan heiniä :) Katsotaan nyt, minkälaiseen loppuratkaisuun päädymme.14 kommenttia:

 1. Waude hienot valinnat ja muuten tuo Nuuk sävy nyt jotenkin kolahti, vaikka meillä kotona on ihan perusvärinen sauna. :) Mutta puulämmitteistä ei voita kyllä mikään. Juu kyllä kun remontoi ja valitsee kiukaita sun muita, niin haluaa niiden olevan samaa muotokieltä. Vissiinkin vesipata kestää kauemmin, kun kius pitää jossain kohden vaihtaa, tämä on siis luulo, koska mökkisaunoissamme on ainakin niin eri paria, siis sekä miehen, että minun vanhempien mökeillä. Juu ennen ei taidettu miettiä näitä asioita, mutta itse kyllä haluaisin sopivan kivasti yhteen.

  Kivaa kesäkuun alkua Tuija <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on kotona ihan peruslauteet, mutta tilanne tulee niidenkin osalta hieman muuttumaan, joskus. Jotenkin sitä haluaa vähän jotain omaa. Mutta todellakin, miksei muotokieli voisi olla sama kiukaassa ja padassa. Ehkä siinä on jokin tekninen selitys tms.

   Ihanaa viikon jatkoa Tiia <3

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat! Itsellänikin olus tarkoitus sävyttää torpan ulkorakennuksen uudet saunapaneelit jollain paremmin tunnelmaan sopivalla. 😊 meillä on saunassa hormiin kiinnitetty vesisäiliö, jolla kylmä kaivovesi lämpiää nopsasti samalla, kun kiuas lämpenee. Hyviä löylyjä ja aurinkoista kesää! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on nykyisessä saunassa tuollainen piippusäiliö, ja se on todella kätevä. Nyt kun vietämme enemmän aikaa mökillä myös talvisin, on tullut mieleen tarvita tuota pataa, jos vaikka aamupesuihin olisi lämmintä vettä (ja mahdollisesti vielä tiskeihinkin). Mutta katsotaan, minkälainen ratkaisu meille nyt tulee.

   Puuhakkaita kesäpäiviä sinne torpalle, muistakaahan myös nauttia :)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat. Jäänkin odottelemaan lopputulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopputulosta täälläkin jännitetään :D

   Poista
 4. Meillä on mökkisaunassa erilliset kiuas ja vesipata. Padassa riittää kuumaa vettä isommallekin porukalle, mutta se on hiukan hankalaa meidän padassamme ettei siinä ole hanaa josta voisi vettä laskea, vaan vesi täytyy ottaa vesikauhalla padasta. En kyllä tiedä onko hanallisia patoja olemassakaan!
  Hieno tulee saunastanne ja mielenkiinnolla seuraan projektinne valmistumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisia kauhakäyttöisiä nuo padat taitavat olla, näyttipä molemmat esimerkkipadat noissa kuvissakin olevan. Vettä varmasti riittäisi isommallekin porukalle, vaikka kyllähän se vesi piippusäiliössäkin nopsaan lämpenee.

   Toivottavasti osaamme suunnitella kivan sauna, aina ei voi olla varma omista valinnoistaan suunnitteluvaiheessa :)

   Poista
 5. Meillä kotona ihan tavis sauna. Kovasti haluttaisi öljytä kaikki tummemmajsi, mutta siihen tarvitsisi lupa kysyä.
  Ihania valintoja olette tehneet!
  Ihanaa keskiviikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, täytyykö lauteiden käsittelyynkin kysyä lupa? Hui, sillä me olemme ajatelleet vain tehdä rempan :)

   Suloista iltaa Outi <3

   Poista
 6. Meillä oli mökillä Aito kiuas, jossa samassa vsisäiliö. Lämmitettiin pari-kolme tuntia ja sitten pellit kiinni. Sauna pysyi saunomislämpöisenä seuraavaan aamuun asti. No sitten anoppi halusi nopeamman kiukaan ja nyt on joku, jossa sivussa vesisäiliö. Talvella vesi lämpenee, mutta hitaasti ja ensimmäiset vedet on ihan vain pesuvesiä valmiina....Järvivesi on vain niin p***n kylmää ;)

  Mukavia valintahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa on aina se kaksi puolta, täytyy vain miettiä se omaan käyttöön sopivin ratkaisu.
   Valinta on nyt tehty - ja se selviää myöhemmin :)

   Poista
 7. Kivoja saunasuunnitelmia :) Minusta tuo Nuuk kimalteineen näyttää aivan ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon aivan ihastunut tuohon kimaltelevaan sävyyn, kunhan sitä ei ole liikaa, siis sitä kimalletta. Lauteisiin en ehkä laittaisi, voi tulla vähän liikaa :)

   Poista

Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!