tiistai 18. elokuuta 2015

Aamulenkin jälkeinen euforia

Tänä aamuna lähdin koiran kanssa saattamaan neitiä kouluun. Naapurin rouvat olivat lähdössä juuri sauvakävelemään samalle reitille, joten porukalla heitimme tunnin lenkin pururadalla. Kotiin päästyäni oli sen verran tarmokkaalla tuulella, että pesin ikkunoita. Toki vain keittiön kaksi ikkunaa tuli tänään pestyä, kun ehdin jo innostua leipomaan. Hyvä ystäväni on tulossa käymään, ja teki mieli tehdä jotain hyvää kahvipöytään. Muffinien paistuessa ehdin imuroimaan ja järjestelemään tavaroita paikoilleen. Tulipa siinä päivän soppakin keiteltyä.



Uunissa paistui tällä kertaa englantilaisen The Hummingbird Bakeryn ohjeella tehdyt muffinit. Koska ohjeeseen tuli piimää, mitä meillä ei juoda, ajattelin tehdä samantien tupla-annoksen taikinaa, kun tuota piimää nyt tuossa kerran on. Tuolla määrällä oli tarkoitus sitten tulla 24 kpl isoja muffineita. Mullepa tuli 24 isoa ja vielä 18 pientä lisäksi. Hirveä määrä! Mutta onpahan pakkasessa taas lisää vierasvaraa. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty mustikoita, mutta itse tein vadelmista ja valkosuklaasta.


Mustikkamuffinit 12 kpl

360 g (5,5 dl) vehnäjauhoja
370 g (4,4 dl) sokeria
1 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
3,75 dl piimää
1 kananmuna
0,5 tl vanilja-aromia (1-1,5 tl vaniljasokeria)
70 g suolatonta voita sulatettuna
250 g (3,5 dl mustikoita)

Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jaujot, sokeri, suola, leivinjauhe ja sooda monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa hiljaisella nopeudella sekaisin.
Sekoita kannussa keskenään piimä, muna ja vanilja-aromi. Kaada seos hitaasti jauhojen joukkoon ja vatkaa ainekset sekaisin.
Kaada mukaan voisula ja vatkaa, kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut muihin aineksiin, Käännä sitten koneen teho suuremmalle ja vatkaa taikina tasaiseksi ja sileäksi.
Sekoita lopuksi puukauhalla varovasti joukkoon mustikat, niin että ne leviävät tasaisesti taikinaan.
Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista muffineja uunissa 20-25 minuuttia tai kunne ne ovat saaneet väriä ja tuntuvat koetettaessa kimmoisilta.Muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa jäädä taikinaa. Anna muffinien jäähtyä hetki muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Päälle tein kuorrutuksen samalla ohjeelle kuin Mustikka-valkosuklaakuppikakkuihin täällä.



Tiedättekö muuten mikä ero on muffineilla ja kuppikakuilla? Itse olen tätä usein miettinyt, mutta tänään oikein tutkin asian interwebistä. Kuppikakuissa rasva ja sokeri sekoitetaan ensin keskenään, ja valmiiden kuppikakkujen päälle laitetaan kuorrutus. Muffinit ovat vähemmän makeita eikä niitä kuorruteta. Minäpä kuorrutin eli onko nämä nyt sitten muffinikuppeja?



Jottei tämä menisi nyt ihan leipomiseksi niin ensi kerralla jotain ihan muuta...



2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oli muuten hyviä, ei liian makeita. Kuten ystäväni kuvaili: tasapainoinen kokonaisuus :)

      Poista

Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!